Vestea proastă a momentului pentru pensionarii cu până în 2000 de lei: vor fi cei mai afectați, lovitura vine de la Bruxelles
Autoritățile române se află sub o presiune din ce în ce mai mare din partea Bruxelles-ului de a umbla la ajutoarele pentru românii vulnerabili, nu doar la pensii speciale sau salariul minim pe economie. Cei care vor suferi cel mai mult în acest context sunt sărmanii pensionari care oricum aveau o viață foarte dificilă.
La momentul de față, în România, există o serie stufoasă de subvenții și compensați implementate pe piața de energie. Doar așa, cei mai vulnerabili dintre români au putut să facă față valului masiv de scumpiri și al inflației galopante începute în a doua jumătate a anului trecut. Din păcate, cea mai recentă recomandare cât se poate de serioasă din partea Comisiei Europene este desființarea respectivelor măsuri de compensare a facturilor la energie.
Ce înseamnă desființarea subvențiilor pentru pensionarii români
O persoană care locuiește într-un apartament cu două camere și face un efort deosebit să facă economie, s-ar putea să ajungă la un consum lunar de 70 kWh. În condițiile actuale, pentru acel consum, suma de plată la finalul lunii este de 48 de lei. Dacă dispar compensările, fapt aproape inevitabil având în vedere că decizia vine de la Bruxelles, același român va plăti 89 de lei, cu 80% mai mult decât în prezent, iar prețul aproape dublu ar trebui considerat un fel de ofertă, având în vedere că prețurile energiei de pe piața en-gros au scăzut considerabil.
„Toate statele membre ar trebui să pună capăt măsurilor de sprijinire a energiei în vigoare până la sfârșitul anului 2023. În cazul în care noi creșteri ale prețurilor la energie vor necesita punerea în aplicare a unor măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie orientate spre protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal și să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, au insistat oficialii de la Comisia Europeană.
În teorie, tot Bruxelles-ul recomandă reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare, inclusiv când vine vorba de salariile de la stat. Din păcate, acelea sunt mai greu de ”atins” față de desființarea subvențiilor detaliate mai sus și care vor reprezenta o lovitură agresivă pentru milioane de români.